Badkamer ideeen

Voordelen van tegels in de badkamer


Er zijn tegenwoordig heel veel opties als het gaat om de vloer- en wandafwerking van de badkamer. Maar tegels in de badkamer blijven mega populair, en wij begrijpen wel waarom. Lees op deze pagina wat de voordelen van tegels in de badkamer zijn, en bekijk de mooiste inspiratie voorbeelden!

voordelen tegels badkamer

Een super mooie moderne minimalistische badkamer met grote strakke grijze tegels, zowel voor de vloer als de wanden, ontworpen door FGR Architects.

Zowel voor de vloer als de wanden in de badkamer, kan je op verschillende manieren afwerken. Zo zou je bijvoorbeeld voor PVC voor de vloer kiezen, en tadelakt of betonstuc voor de wanden. Maar tóch gaan de meeste mensen badkamer tegels kopen. Waarom? De reden is eenvoudig, tegels in de badkamer bieden namelijk heel veel praktische voordelen.

1. Bestand tegen vocht

Het grootste voordeel van tegels in de badkamer, is natuurlijk vochtbestandigheid. De badkamer is natuurlijk een vochtige ruimte. Daarom is het belangrijk om voor een vloer- en wandafwerking te kiezen die bestand is tegen vocht en water. Dit is de reden waarom er wordt afgeraden om bijvoorbeeld een houten vloer te leggen in de badkamer – de vochtigheid zorgt er namelijk voor dat de houten planken krom zullen trekken. En dat is ook de reden waarom tegels juist wel wordt aangeraden – simpelweg omdat ze bestand zijn tegen vocht en water.

voordelen tegels badkamer modern

Architecten Emil Dervish en Evgeniy Bulatnikov kozen voor minimalistische strakke witte vierkante tegels, zowel voor de vloer als de wanden, in deze moderne badkamer.

2. Bestand tegen vocht

Een ander belangrijk voordeel van tegels in de badkamer, is dat tegels eenvoudig schoon te maken zijn. In de badkamer bestaat er kans op schimmelvorming. Op een gestuukte muur kan het best een uitdaging zijn om het schimmel te verwijderen, terwijl schimmel op tegels juist erg eenvoudig te verwijderen is.

3. Duurzaam

Wat ook niet onbelangrijk is, is het duurzame karakter van tegels. Een badkamer verbouwen is al niet goedkoop, het is dan ook wel zo fijn als je er ook lang van kunt genieten, zonder dat je teveel onderhoudskosten hebt binnen een aantal jaren. Tegels blijven veel langer mooi dan andere materialen, zoals verf, die kunnen verkleuren na langdurige blootstelling aan vocht. Zolang je om de drie of vier jaar een sealer aanbrengt op de tegels en ze regelmatig schoonmaakt, behouden tegels hun kwaliteit tientallen jaren.

voordelen tegels badkamer schubbentegels

Deze super mooie kleine badkamer is ontworpen door interieur- en architectenbureau Need Design, die een prachtige accentmuur in de douche heeft gecreëerd, door deze te bekleden met super mooie terracotta tegels in de vorm van schubben.

4. Kosteneffectief

Er zijn zowel goedkopere als duurdere opties, vergeleken met tegels in de badkamer. Maar over het algemeen zijn tegels in de badkamer niet de duurste optie. Natuurlijk kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Reken op een prijs tussen 20 – 120 euro per vierkante meter. Ben je een beetje handig? Dan zou je ook de tegels zelf kunnen leggen, waarmee je flink wat kosten kunt besparen. Tegels leggen is een stuk eenvoudiger dan bijvoorbeeld je hele badkamer voorzien van tadelakt of betonstuc.

5. Ruim aanbod

Als het gaat om tegels, dan heb je een mega groot aanbod. Zowel vloertegels als wandtegels zijn verkrijgbaar in mega veel verschillende soorten, maten, kleuren en patronen. Er zijn altijd wel tegels te vinden die passen bij de stijl van jouw badkamer – of je nou een kleine badkamer hebt in moderne stijl of juist een hele grote landelijke badkamer.

voordelen tegels badkamer betonlook

Met grote betonlook tegels kan dezelfde stoere uitstraling creeeren in de badkamer als betonstuc, wat mooi te zien is in deze moderne badkamer ontworpen door Christopher Polly Architect.

Keramische en porceleinen tegels

Keramische en porceleinen tegels zijn de meest populaire soorten tegels die kunnen worden gebruikt voor de badkamer. Ze betaalbaar, duurzaam, krasbestendig, onderhoudsvrij en niet-poreus. Een ander voordeel is dat deze tegels verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, texturen, vormen, afwerkingen en ontwerpen. Zowel keramische als porseleinen tegels worden gemaakt met klei, maar het belangrijkste verschil is dat porseleinen tegels worden gemaakt met fijnere klei en worden blootgesteld aan een hogere temperatuur en druk. Dit proces maakt de porseleinen tegels dichter, sterker en verkieslijker dan keramische tegels.

Natuurstenen tegels

Je kunt ook kiezen voor prachtige natuurstenen tegels, zoals kalksteen, leisteen, travertijn of natuurlijk marmer. Natuurstenen tegels zijn sterk, duurzaam en heeft mooie natuurlijke nerfpatronen die de tegel uniek maakt. Deze materialen zijn verkrijgbaar als stenen platen die machinaal worden gesneden in rechthoekige en vierkante tegels. Het belangrijkste nadeel van het gebruik van natuursteentegels is dat ze erg duur zijn, periodiek moeten worden gereinigd, gepolijst en afgedicht vanwege hun zeer poreuze aard. Vaak wordt afgeraden om natuurstenen tegels zoals gepolijst marmer of graniet op de vloer te gebruiken, omdat het glad wordt als het nat is.

voordelen tegels badkamer marmer

Fraher Architects kozen voor dit badkamerontwerp voor een combinatie van rechthoekige marmeren wandtegels en kleine marmeren hexagontegels voor de vloer.

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply