Badkamerverlichting

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van badkamerverlichting?


Ben jij jouw badkamerverlichting aan het uitzoeken? In tegenstelling tot andere kamers in huis, zoals de woonkamer, slaapkamer of hal, moet je in de badkamer rekening houden met water en vocht. En zoals je weet gaat elektriciteit niet goed samen met water en vocht. Vanwege dit veiligheidsrisico zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten bij het uitkiezen van badkamerverlichting. In dit artikel vind je alles wat moet je moet lezen over het uitkiezen van badkamerverlichting. Lees snel verder!

badkamerverlichting kopen tips

Bij de verbouwing van je badkamer, denk je vaak het eerst aan de tegels voor je wanden en vloeren, al het sanitair en de badkamermeubel. Hoewel verlichting is waarschijnlijk het laatst waar je aan denkt, is het wel iets wat een heel groot impact heeft in de badkamer. Niet alleen hoe het eruit ziet en wat de sfeer en uitstraling is, maar vooral dus ook voor de veiligheid.

Voor het uitkiezen van de juiste verlichting voor de badkamer, zijn er drie belangrijke dingen die waar je op moet letten:

  • Welke veiligheidsvoorschriften moet je volgen;
  • Hoe ga je de verlichting in de badkamer gebruiken;
  • Voor wat voor verlichting stijl ga je?

Veiligheid

Het allerbelangrijkste aspect om te overwegen bij het kiezen van de badkamerverlichting is of ze veilig te gebruiken zijn. Om je te helpen bepalen welke lampen je in een badkamer kunt gebruiken, krijgt elk soort verlichting een IP-classificatie. Deze classificaties worden over de hele wereld gebruikt en verwijzen naar de mate waarin de verlichting voorkomen dat er water en stof in komt.

Wanneer jij je badkamerverlichting kiest, moet je ervoor zorgen dat je de juiste IP-classificatie kiest voor de badkamerzone waarin je deze wilt plaatsen. Badkamers zijn opgedeeld in 4 zones op basis van de hoeveelheid water die aanwezig is:

  • Zone 0 – dit verwijst naar lampen die volledig in water worden ondergedompeld, zoals in een bad onderin de douche. Voor deze lampen heb je IP67 nodig.
  • Zone 1 – dit zijn de lampen die je direct boven het bad of douche plaatst. Een IP67-classificatie wordt aanbevolen.
  • Zone 2 – dit is waarschijnlijk de meest voorkomende vereiste voor badkamerverlichting voor badkamers. Het beslaat meestal de omtrek van het zone 1-gebied, plus de straal van de wastafel. Hiervoor is IP44-geclassificeerde verlichting nodig.
  • Zone 3 – overal buiten de bovenstaande zones waar geen waterstraal wordt gebruikt, wordt geclassificeerd als zone 3. Je hebt geen speciale verlichting nodig in dit gedeelte van de badkamer, hoewel IP20 minimaal wordt aanbevolen.

ronde badkamerspiegel verlichting

Soort verlichting

Om de ideale badkamerverlichting te creëren, moet je in lagen denken. Om voldoende verlichting te garanderen in de badkamer, heb je verschillende soorten verlichting nodig die op drie manieren verlichting leveren: sfeer, taak en accent.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting wordt vaak algemene verlichting genoemd. Het is de basis van verlichting in een kamer en dient meestal als de primaire bron. Los van de basisverlichtingsfunctionaliteit, ontwikkelt sfeerverlichting het gevoel van warmte en complexiteit van de ruimte. Het is meestal dimbaar om de dag- en nachtinstellingen te acclimatiseren. Het is essentieel in ruimtes zoals trappen voor de veiligheid en keukens voor een constant lichtniveau. Verlichtingsarmaturen zoals kroonluchters, railverlichting, inbouwspots en verlichtingsarmaturen voor wand- of plafondmontage zijn voorbeelden van sfeerverlichting.

moderne kleine badkamer spotjes

Accentverlichting

Accentverlichting geeft een kamer extra visueel belang door specifieke objecten, zoals kunst, en architecturale kenmerken die opvallen, te benadrukken, zoals ingewikkeld tegelwerk of een mooi vrijstaand bad. Het kan een designcomponent zijn die het middelpunt van de ruimte vormt, zoals een spectaculaire kroonluchter, of opvallende hanglampen.

Taakverlichting

Taakverlichting in de badkamer is van cruciaal belang voor schoonheids- en verzorgingstaken, omdat het kleinere gebieden verlicht waar meer intens licht nodig is. Taakverlichting moet drie keer zo helder zijn als algemene verlichting.

Style verlichting

Als het gaat om de style van de badkamerverlichting, dan gaat het ook om persoonlijke smaak. Wat de één lelijk vindt, kan de ander juist super mooi vinden. Hieronder vind je een lijst met de meest populaire soorten verlichting die in badkamers worden gebruikt.

Inbouwspots

Badkamer spotjes zijn erg populair in de badkamer, vooral als algemene verlichting. Kies je voor inbouwspots? Dan is het belangrijk om te letten op het aantal spotjes dat je wilt plaatsen, de afstand tussen de verschillende spotjes, de kleur en het materiaal van de ring. Naast algemene verlichting kunnen inbouwspots ook echt fungeren om meer sfeer te creëren in de badkamer. In plaats van het plafond, worden deze bijvoorbeeld dan onderin de muur ingebouwd.

badkamerverlichting inbouwspots

Plafondlampen

Ook plafondlampen worden veel gebruikt als algemene verlichting in de badkamer. Vaak worden ze gecombineerd met andere vormen van verlichting, zoals wandlampen. Hoe groter de plafondlamp, hoe betere lichtverspreiding je zult krijgen.

Wandlampen

Wandlampen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden in de badkamer. Vaak vind je ze bijvoorbeeld rond de badkamerspiegel. Dit kan boven de spiegel zijn, maar ook aan beide kanten naast de spiegel, waar ze als taakverlichting worden gebruikt.

badkamerverlichting wandlampen

Led strips

Voor het creëren van meer een luxe uitstraling in de badkamer, zijn led strips erg populair. Deze worden vaak aan de randen langs het plafond en de muren bevestigd, wat heel mooi indirect licht geeft. Ook onder badkamermeubels kunnen led strips een hele mooie warme gloed creëren.

luxe badkamerverlichting ledstrips

Spiegelverlichting

Tegenwoordig zijn er heel veel badkamerspiegels verkrijgbaar waar verlichting in gebouwd is. Deze worden puur gebruikt als taakverlichting – een felle verlichting wat ideaal is voor bijvoorbeeld make-uppen of scheren.

moderne badkamer spiegelverlichting

Bekijk ook:
5 Soorten verlichting in de badkamer
10x Badkamer verlichting tips
Led paneel als badkamerverlichting

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply