Badkamerverlichting

De juiste verlichting voor de badkamer


Het uitzoeken van de juiste verlichting is op zich al een moeilijke klus, voor de badkamer is het zo mogelijk nog lastiger. Puur vanwege het feit dat de badkamer een vochtige ruimte betreft, dit stelt speciale eisen aan de (spat) waterdichtheid van de badkamerverlichting.

De juiste verlichting voor de badkamer

De juiste verlichting voor de badkamer

De basisregel stelt geen verlichting in douchecabine of bad, pas op een hoogte van 2,25mtr (dus boven de douche) kunnen er badkamer inbouwspots worden toegepast, IP65 en bij voorkeur op basis van 12 volt veilige spanning. Vervolgens kun je er vanuit gaan, hoe verder de afstand van de verlichting van de douche en/of het bad, hoe lager de vereiste IP-waarde. Centraal in de badkamer volstaat al een plafondlamp IP44 en voor spiegelverlichting boven de wastafel(s) is vaak IP23 al voldoende.

De juiste verlichting voor de badkamer

Verschillende soorten badkamerlampen
Voor de badkamer maken we onderscheid naar algemene verlichting en taakgerichte verlichting op plaatsen waar extra licht gewenst is. Algemene verlichting dient voor de verlichting van de gehele ruimte, hiervoor wordt in badkamers vaak gebruik gemaakt van badkamer inbouwspots. Deze worden mooi verdeeld over de ruimte en zorgen voor sfeervol indirect licht, maak dit licht dimbaar en je kunt heerlijk ontspannen van een bad in sfeervol licht.

Met taakgerichte verlichting bedoelen we bijvoorbeeld een badkamerlamp boven de spiegel, voor de heren om zich te kunnen scheren en voor dames om zichzelf op te maken. Het is hierbij belangrijk dat het gezicht goed van voren wordt aangelicht en niet dat je het licht van boven krijgt, staat dan immer in je eigen schaduw.

Belangrijk bij het toepassen van inbouwspots in de badkamer is dat ze 12 volt zijn, je zult dus een trafo moeten gebruiken die de stroom van 230 volt omvormt naar 12 volt. Het benodigde vermogen van de trafo is eenvoudig uit te rekenen. Met 4 spots en per spot een 35W halogeen lampje, dient het vermogen van de trafo minstens 4 x 35W = 140W aan te kunnen. In dit geval zou de Osram Mouse trafo 150VA volstaan, je overschrijd hiermee niet het maximum, dus is het in orde.

De juiste verlichting voor de badkamer

De juiste verlichting voor de badkamer

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply