Badkamer ideeen

Schimmel in de badkamer? 8x Tips!


badkamer schimmel tips

De badkamer is de natste kamer in huis. Stomende douches, doorspoelende toiletten, stromende wastafels en incidentele druppels zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Al het vocht zorgt ervoor dat er schimmel kan ontstaan in de badkamer. Schimmel is dan ook één van de grootste badkamer ergernissen. Gelukkig kan je er wat aan doen. Hieronder vind je zes handige tips om schimmel te bestrijden en te voorkomen. Sterkte!

1. Kies de juiste badkamerventilator

De belangrijkste maatregel die je kunt nemen is het nemen van een goede badkamerventilator. Een goede badkamerventilator is een absolute musthave, die ervoor zorgt dat het vocht goed wordt afgevoerd. Er zijn heel veel verschillende soorten badkamerventilatoren. Belangrijk is om te kiezen voor een variant die past bij je badkamer. Heb je een grote badkamer? Dan heb je een badkamerventialtor nodig met een hogere capaciteit.

badkamer schimmel ventilator

2. Badkamerventilator instellen

Het is niet voldoende om de badkamerventilator alleen aan te zetten tijdens het douchen. Je moet deze minstens een half uur aan laten staan, nadat je klaar bent. Dit voorkomt dat overgebleven vocht de muren en het plafond beschadigt en schimmelvorming veroorzaakt. Een goede manier om dit te beheren is om de ventilator op een timer te zetten. Op die manier hoef je niet terug naar de badkamer te gaan om het later uit te schakelen.

3. Gebruik een trekker

Als je doucht, dan wordt alles goed vochtig. De vloer, de wanden, de douchewand, de spiegel, noem maar op. Je kunt de luchtvochtigheid sterk verminderen door er met een trekker overheen te gaan na elke douchebeurt. Dit klinkt niet als een leuke klus, maar het zal je zéker helpen om schimmel in de badkamer te voorkomen. En alles went uiteindelijk!

trekker in badkamer ophangen

4. Repareer lekkages

Wanneer je een lekkage ontdekt, laat het dan niet staan voor ‘wanneer je tijd hebt’. Repareer het meteen als je kunt, of bel een loodgieter om het voor jou te repareren. Wachten zal de zaken alleen maar erger maken, vooral als er schimmel ontstaat en begint te groeien. Het is veel moeilijker om van schimmel af te komen dan om het te voorkomen.

5. Was badmatten en handdoeken regelmatig

Badkatten, vloerkleden en handdoeken zijn ideale plekken voor schimmelgroei, vooral als je ze lange tijd ongewassen achterlaat. Een eenvoudige manier om schimmel in de badkamer te bestrijden, is om de handdoeken en badmatten regelmatig te wassen – minstens één keer per week. Schone handdoeken en vloerkleden betekenen een schonere, gezondere badkamer.

vloerkleed in badkamer

6. Douche opruimen

De meeste mensen laten verschillende spullen in de douche slingeren. Flessen shampoo en douchegel, sponsen, speelgoed, noem maar op. Al deze spullen zorgen ervoor dat het vocht minder snel afgevoerd wordt. Zorg er daarom voor dat je deze spullen goed opbergt als je klaar bent met douchen. Neem bijvoorbeeld een plankje of een nisje in de muur.

rek douchegel douche

7. Schimmel verwijderen

Schimmel kan je verwijderen met schimmeldodende producten, zoals bleekmiddel, azijn of waterstofperoxide. Belangrijk is om niet deze verschillende producten te mengen. Dit kan namelijk giftige reacties veroorzaken. Open ramen en deuren tijdens het reinigen voor frisse lucht.

8. Schakel een professional in

Als het probleem te groot wordt, en je merkt dat schimmel in je wanden kruipt, dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Denk daar niet te makkelijk over. Schimmel kan namelijk super schadelijk zijn voor je gezondheid.

Net zoals met heel veel problemen, is het altijd een beter idee om het te voorkomen dan het te genezen. Dat geldt absoluut ook voor schimmel in de badkamer.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply