Badkamerverlichting

Veilig omgaan met elektriciteit in een badkamer zonder aardlekschakelaar


Elektriciteit en vocht is een gevaarlijke combinatie. Maar het is ook een combinatie die vaak voorkomt in huis. De badkamer is daar een mooi voorbeeld van. Vooral door de aanwezigheid van een douche, is de badkamer dé meest vochtige ruimte in huis. En in elke badkamer heb je te maken met elektriciteit. Vandaar dat er strenge veiligheidseisen gelden. Hierin speelt de aanwezigheid van een aardlekschakelaar de belangrijkste rol.

Veiligheidsregels

Een aardlekschakelaar is een automatische schakelaar, die ervoor kan zorgen dat een elektrische installatie spanningsloos wordt, zodra een grote lekstroom optreedt. Zo is de verlichting bijvoorbeeld aangesloten op de aardlekschakelaar. De meeste moderne woningen en badkamers zijn voorzien van een aardlekschakelaar, maar heel veel oudere woningen ontbreekt deze. Heb je deze niet? Dan is het belangrijk om onderstaande regels aan te houden:
– In een badkamer zonder aardlekschakelaar zijn stopcontacten, schakelaars en dimmers afgeraden. Sowieso mag je geen 220 Volt apparaten gebruiken.
– Scheerstopcontacten en een wasmachine trekschakelaar zijn wel mogelijk. De scheerstopcontact moet wel een afstand hebben van 60cm vanaf de kraan. En de trekschakelaar moet 2.5m hoog zitten en minstens zestig centimeter vanaf het bad, douche en wastafel.
– Alle badkamerverlichting moet waterdicht, dubbel geïsoleerd of geaard zijn. Een eenvoudige kabelgoot is dus niet voldoende.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply