Badkamer ideeen

Badkamer schoonmaken? 8x Tips!


De badkamer is de ruimte in huis waar je jezelf wast, doucht, tandenpoetst, noem maar op. Logischerwijs moet de badkamer dan ook ten alle tijde goed schoon zijn. En doordat je vanwege al het water en stoom te maken kan hebben met bacteriën, schimmels en ongewenste geuren, is het belangrijk om je badkamer op de juiste manier schoon te maken. Het klinkt misschien raar, maar lang niet iedereen weet hoe je een badkamer op de juiste kan schoonmaken. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat jouw badkamer na elke schoonmaakbeurt perfect schoon is. Lees snel verder!

badkamer schoonmaken tips

1. DIY schoonmaakmiddel

Vergeet vaak gekochte chemische schoonmaakproducten en ingewikkelde handleidingen voor het schoonmaken van je badkamer. Je kunt zelf heel eenvoudig een schoonmaakmiddel maken, door drie eetlepels zuiveringszout, een 1/2 kopje huishoudelijke ammoniak en twee kopjes warm water met elkaar te mengen. Als je de oplossing eenmaal hebt afgeveegd en afgespoeld met een spons of doek zullen alle oppervlakken in je badkamer perfect glanzen!

2. Plafond schoonmaken

Bij het schoonmaken van de badkamer denken de meeste mensen aan de vloer, de wanden en het sanitair. Maar vergeet vooral ook het plafond niet. Als je nog nooit het plafond van je badkamer hebt schoongemaakt, is de kans groot dat je te maken hebt met vieze vlekken, opgehoopt vuil of zelfs schimmel. Om het gemakkelijk schoon te maken, vul je een emmer met gelijke delen water en witte azijn. Zet vervolgens een veiligheidsbril op. Dompel een sponszwabber met lange steel in de oplossing, knijp hem uit en reik omhoog om een het plafond schoon te maken.

3. Tegels en voegen

Een van de grote ergernissen in de badkamer zijn de voegen tussen de tegels. Ze zien er goed uit als ze schoon zijn, maar vieze voegen zorgen ervoor dat je badkamer er ook echt heel vies uitziet. Om zowel de tegels als de voegen in hun oorspronkelijke kleur te herstellen, creëer je een mengsel bestaande uit 3/4 kopje zuiveringszout en 1/4 kopje bleekmiddel. Breng het op de tegels en op de voegen, laat het 30 minuten goed inwerken en verwijder het met een spons, borstel of doek.

4. Douchekop

Iets wat je ook absoluut niet mag vergeten bij het schoonmaken van de badkamer, is de douchekop. Een effectieve methode om dat te doen is met een azijnbad. Maak de douchekop los en laat je het een afgesloten plastic zak vol azijn zitten zodat. Ondertussen kan je gewoon verdergaan met het schoonmaken van de rest van je badkamer. Daarna zal je merken dat de douchekop weer helemaal schoon is. Wel nog even afspoelen natuurlijk. Oh, wat ook niet onbelangrijk is – hebben jullie weleens van een legionella douchekop gehoord? Als je voor een lange periode de leidingen niet hebt gebruikt, bijvoorbeeld als je een paar weken op vakantie bent, dan loopt u het risico dat er een legionella-besmetting ontstaan is. Vooral legionella in de douchekop kan erg gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om na je vakantie alle kranen en de douche goed door te spoelen voordat je er weer gebruik van gaat maken.

5. Bad

Een bad in de badkamer is een luxe, maar daardoor ben je wel iets langer bezig met het schoonmaken van je badkamer. Je hoeft echter geen tijd te verspillen aan het schrobben van de hele badkuip met een spons. Bedek het in plaats daarvan met zeep, veeg en schrob met een schone borstel en spoel af tot al het zeepsop is verdwenen. De borstel reinigt net zo effectief als een spons, maar het gebruik van de grote borstel met lange steel kost de helft minder inspanning.

De hoeken van het bad zijn altijd het moeilijkst schoon te maken. Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor. Meng gewoon wat katoenen ballen in de schoonmaakmiddel en laat ze een nacht op de randen van je badkuip zitten. De volgende dag zal je zien dat al het vuil weg is!

6. Kalkaanslag

Een andere grote ergernis in de badkamer is kalkaanslag. Kalkaanslag op de douchewand, spiegels, wastafel, kranen, leidingen, noem maar op. Op alle plekken waar water op komt kan kalkaanslag ontstaan. In de winkels zijn er heel veel speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar tegen kalkaanslag, maar ook hiervoor kan je heel eenvoudig je eigen effectieve schoonmaakmiddel voor maken. Maak een mengsel van twee kopjes zout opgelost in vier liter heet water, ½ kopje azijn, een kopje ammoniak en ¼ kopje zuiveringszout. Breng de oplossing aan en laat ongeveer 15 minuten intrekken. Veeg het vervolgens af met een doek.

Een ander effectieve middel tegen kalkaanslag zijn citroenen. Het enige wat je hoeft te doen is citroen over je verchroomde armaturen wrijven en de vervelende plekken zouden onmiddellijk moeten verdwijnen. Bovendien maskeert het gebruik van deze citrus-als-reiniger alle onaangename geuren.

badkamer schoonmaken douchewand

7. Badkamerspiegel

Een andere super verrassende wondermiddel waarmee je de badkamerspiegel kunt schoonmaken, zwarte thee! Het enige wat je hoeft te doen is een kopje kokend water combineren met een paar zakjes zwarte thee, het laten afkoelen en de resulterende oplossing gebruiken om je vieze spiegel schoon te maken. Het looizuur in de thee lost al het vuil op, waardoor je een smetteloos oppervlak krijgt!

8. Roestvlekken verwijderen

Metalen bakjes voor scheerschuim of zeep die in je douche of op je watafel geplaatst zijn, zorgen vaak voor roestvlekken die lastig schoon te maken zijn. Wij hebben hier gelukkig een gouden tip voor. Zet een beetje doorzichtige nagellak op de randen van de spullen die kunnen roesten. Je zult het niet geloven, totdat je het geweldige resultaat ziet!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply