Geen categorie

Soorten badkamer verwarming


Naast het sanitair en de meubels, is de verwarming ook een erg belangrijk onderdeel van de badkamer. Niemand vindt het immers fijn om te moeten douchen, baden of tandenpoetsen in een koude badkamer. Als je aan badkamer verwarming denkt, dan denk je wellicht meteen aan radiatoren, maar tegenwoordig zijn er ook andere alternatieven. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben we de meest populaire soorten badkamer verwarming voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder om te zien wat voort verwarming het beste bij jou en jouw badkamer past!

soorten badkamer verwarming

Radiatoren zijn niet alleen erg populair in de badkamer, dat geldt eigenlijk voor heel het huis. Deze vorm van verwarming in huis heeft zich voor een hele lange periode bewezen een betrouwbare bron te zijn om een huis op te warmen. En tóch kan het een goed idee zijn om alternatieve mogelijkheden te bekijken en te overwegen. Daarom hebben we de meest populaire verwarming opties voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken in de badkamer.

1. Radiatoren

Zoals gezegd, zijn radiatoren de meest gekozen vorm van badkamer verwarming. Ze kunnen zowel in kleine als grote badkamers gebruikt worden. Deze warmteoverdrachtselementen worden gebruikt voor het permanent verwarmen van de badkamer en maken in de meeste gevallen onderdeel uit van een cv-installatie, warmtepomp, lokale verwarming, hout-, kolen-, pellets- of gasketels.

Naast radiatoren die puur bedoelt zijn als verwarming van de badkamer, kan je ook kiezen voor een handdoekradiator. Het grote voordeel van handdoekradiatoren is er handdoeken overheen kunt hangen, waardoor je lekkere warme handdoeken krijgt. En warme handdoeken zijn natuurlijk vooral fijn in de winter. Tegenwoordig heb je keuze uit heel veel verschillende soorten, maten en kleuren radiatoren.

soorten badkamer verwarming designradiator

2. Infrarood verwarming

Waar tegenwoordig ook vaak voor wordt gekozen, is infrarood verwarming. Infraroodverwarming wordt ook wel warmtestralers of warmtegolfverwarmers genoemd. Deze manier van verwarmen zorgt voor een aangenaam klimaat in de ruimte en bespaart ruimte en energie. Infraroodverwarming is met name geschikt in de badkamer, omdat infraroodwarmte zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat met een aangename temperatuur. De vele mogelijkheden brengen verschillende voordelen met zich mee.

In tegenstelling tot conventionele verwarming geeft infraroodverwarming niet alleen warmte af aan de lucht, maar verwarmt vooral ook de objecten in de ruimte. De infraroodgolven dringen door elk materiaal en lichaam heen en geven de warmte af tot in de diepte. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met de warmte van zonlicht. Het kan als wandverwarmer aan de muur of als plafondverwarmer aan het plafond worden gemonteerd.

Zoals gezegd, zijn er verschillende soorten verkrijgbaar als je infrarood verwarming in de badkamer wilt. Zo kan je kiezen uit strakke wand- en plafondpanelen, handdoekdrogers, spiegels, glaspanelen, noem maar op.

soorten badkamer verwarming infrarood verwarming

3. Elektrische kachel

Een variant die erg vergelijkbaar is met de radiator, is de elektrische kachel. Het grote verschil is dat je bij een elektrische kachel geen gebruik maakt van de cv-installatie. Het wordt aangesloten op het stroomnet, waarbij het verwarmingselement warm wordt als het aan staat. Elekrische kachels werden vroeger vaker gebruikt. Tegenwoordig wordt er eerder voor radiatoren, infrarood verwarming of vloerverwarming gekozen.

soorten badkamer verwarming elektrische kachel

4. Vloerverwarming

Een andere populaire vorm van badkamer verwarming is vloerverwarming. Steeds vaker wordt er gekozen voor vloerverwarming in de badkamer. Hoewel het ook de meest dure optie is, krijg je er wel heel veel voor terug. Er is geen twijfel dat vloerverwarming in de badkamer meer een luxe is dan een noodzaak. Maar ze zijn een luxe waarvan je misschien besluit dat ze de moeite waard zijn als je op een winterochtend op koude tegels stapt. Verwarmde badkamervloeren maken je badkamer niet alleen comfortabeler en mooier, maar dragen ook bij aan een efficiëntere verwarming.

Naast de vele voordelen die vloerverwarming biedt in de badkamer, is er ook een belangrijk nadeel. Je moet rekening houden dat een vloerverwarming eerst opgewarmd moet worden – hetzelfde geldt ook voor het afkoelen van de vloerverwarming. Dit hoeft geen groot nadeel te zijn, zolang je er rekening mee houdt.

Er zijn twee soorten vloerverwarming, namelijk water en elektrische vloerverwarming:

Water-vloerverwarming

Water-vloerverwarming is als initiële investering iets duurder, maar leidt op termijn tot substantieel lagere rekeningen in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp. Water-vloerverwarming is een onderdeel van het algehele verwarmingssysteem voor je huis. De constructie van vloerverwarming bestaat uit het plaatsen van isolatieplaten, in de meeste gevallen geschikt voor vloerverwarming, het leggen van leidingbanen met speciale leidingen, dekvloer op isolatie en leidingen en vervolgens het leggen van een afwerkvloer.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is goedkoper als initiële investering, kan sneller en gemakkelijker worden geïnstalleerd, is onafhankelijk en kan afzonderlijk worden geïnstalleerd, zonder dat er een algemeen verwarmingssysteem hoeft te worden gebouwd. Het maakt een betere regulering van het werk mogelijk. Het is een beetje duurder in termen van maandelijkse rekeningen, maar tegen een aanzienlijk lagere prijs voor installatie is het een redelijk goed alternatief. De meeste fabrikanten van vloerverwarming bieden een garantie van minimaal 10-15 jaar wat een indicatie kan zijn van de kwaliteit van de gebruikte materialen.

soorten badkamer verwarming vloerverwarming

Bekijk ook:
Hoe radiator onderhouden?
Radiator voor de badkamer
Inrfrarood verwarming in de badkamer

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply