Badkamerverlichting

Inbouwspots in de badkamer


Ben een lichtplan aan het maken voor je badkamer? En ben je op zoek naar een functionele oplossing die er modern en strak uitziet? Lees hier wat de voordelen en nadelen zijn van inbouwspots!

Voordelen

Inbouwspots zijn erg populair, en dat is natuurlijk niet voor iets. Naast dat het er super strak en modern uitziet, bieden inbouwspots ook een aantal andere voordelen:

Perfecte oplossing voor lage plafonds

In de eerste plaats zijn inbouwspotjes perfect voor kamers met een laag plafondHet simpele feit dat de lampen rechtstreeks in het plafond zijn ingebouwd, maakt ze een effectieve toepassing voor elke kamer of ruimte met weinig vrije ruimte. Met inbouwspots in een kamer met een laag plafond, hoef je geen zorgen te maken dat je je hoofd stoot tegen de lamp. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de kamer ruimtelijker wordt.

Inbouwspots in de badkamer

Helder gericht licht

Een ander groot voordeel van het installeren van inbouwspots is dat ze helder gericht licht bieden. Je kunt inbouwspots bijvoorbeeld gebruiken om bepaalde elementen in het interieur extra te belichten. Inbouwspots in de badkamer? Dit kan heel mooi zijn boven een vrijstaand bad zijn, de stoere wastafel of in die mooie ruime inloopdouche.

Waterdichte armatuur

Inbouwspots zijn dus ook een goed idee voor badkamers. Niet alleen vanwege het heldere gerichte licht, maar ook gewoonweg omdat ze geschikt zijn voor een vochtige ruimte. Vooral in de douche waar je een waterdichte armatuur nodig hebt die grote hoeveelheden vocht kan weerstaan, zijn inbouwspots een prima oplossing.

Inbouwspots in de badkamer

Veel keuze

En wat natuurlijk ook heel fijn is, is dat inbouwspots tegenwoordig verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende soorten maten en kleuren. De meest populaire vormen zijn ronde en vierkante inbouwspots. De meeste mensen kiezen voor chroom of rvs, maar zwart of goud is op dit moment ook helemaal hot. Er zijn dus altijd inbouwspots die bij jouw interieur passen.

Duurzaam en energiezuinig

Vroeger werden vooral halogeen inbouwspots gebruikt, maar tegenwoordig wordt er vooral voor LED spots gekozen. Hoewel ze iets duurder zijn in aankoop, gaan ze veel langer mee en verbruiken ze veel minder energie. Als je het vergelijkt met halogeenlampen, die gemiddeld 2000 uur mee gaan, gaan LED spots ruim 10.000 uur mee!

Inbouwspots in de badkamer

Nadelen

Naast de vele voordelen van inbouwspots, zijn er ook aan aantal nadelen:

Moeilijk te installeren

Het grootste nadeel van inbouwspots is de installatie, die vergeleken met bijvoorbeeld een hanglamp veel lastiger zijn te installeren. Het plafond moet in de meeste gevallen vaak verlaagd worden, om plaats te maken voor de bedrading van de inbouwspots. En voor elke inbouwspots moet er een gat in het plafond gemaakt worden. Deze moeten allemaal dusdanig netjes zijn, zodat ze allemaal strak met elkaar uitgelijnd zijn. Anders zal het er heel raar uitzien.

Inbouwspots in de badkamer

Inflexibel

Inbouwspots zijn permanent geïnstalleerd – Je kan de inbouwspots bijvoorbeeld moeilijk meenemen naar een nieuw huis, in tegenstelling tot wandlampen, hanglampen en vloerlampen.

Lekkage

Een ander potentieel probleem als gevolg van een onzorgvuldige installatie van inbouwverlichting is vochtlekkage. Als je inbouwspots installeert in de badkamer, kan vocht de plafondruimtes binnendringen, wat kan leiden tot schimmelvorming en andere problemen. Vraag daarom aan de fabrikant om suggesties over aanbevolen installatieprocedures en hardwarevereisten om dergelijke problemen te voorkomen. Sommige inbouwspots hebben bijvoorbeeld speciale kappen die zijn ontworpen om vocht tegen te houden.

Inbouwspots in de badkamer

Bekijk ook:
De juiste verlichting voor de badkamer
15x Badkamer met industriële lamp
PIC-NIC wandlampen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply