Badkamer ideeen

Wat is de beste plek voor de badkamerventilator?


Een badkamerventilator zorgt ervoor dat binnenlucht via een flexibele buis of metalen kanaal naar buiten wordt afgevoerd. Het haalt vocht en geurtjes uit de badkamer, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Het is niet alleen een goed idee om er een te installeren, maar veel bouwvoorschriften vereisen het nu voor nieuwbouwwoningen of wanneer een grote badkamerrenovatie gaande is. Maar wat is eigenlijk de beste plek voor het plaatsen van de badkamerventilator?

Wat is de beste plek voor de badkamerventilator?

Het kiezen van een locatie voor de badkamerventilator brengt twee praktische zaken met zich mee: waar de ventilator het gemakkelijkst zijn taak kan vervullen en waar het kanaalwerk het meest efficiënt kan worden uitgevoerd.

Volg het vocht

Ten eerste moet de ventilator zich in het gedeelte van de badkamer bevinden dat aan het meeste vocht wordt blootgesteld. Dit is meestal het gebied boven de badkuip of douche. Het doel van de ventilator is voornamelijk om natte, vochtige lucht te verwijderen die schimmel of vochtschade kan veroorzaken. En je badkamer zal het snelst afvoeren als je de ventilator boven het gebied plaatst waar het meeste vocht is. Je kunt de ventilator direct boven de badkuip of douche plaatsen, maar het is vaak ook voldoende om hem ergens in de buurt van het badgedeelte te plaatsen.

Plan de route van de ventilatiekanaal

Plan vervolgens de locatie van de afzuigventilator van de badkamer zodat het kanaal de kortste en meest directe route naar het dak of de muuropening heeft. Het is het beste als de ventilatorunit zich binnen 2 meter van de ventilatiekap aan de buitenkant bevindt, waar alle vochtige lucht naar buiten ontsnapt, via de meest rechte route. Langere kanalen maken de ventilator minder effectief en vergroten de kans op condensatie in het kanaal. Om buisventilatoren optimaal te laten werken, is het beste om ze zo dicht mogelijk bij de uitgang van het kanaal aan te brengen.

Je kunt het kanaal via het dak of een gevelmuur afwerken of zelfs naar beneden via een binnenwelving (als je een speciale ontluchtingskap gebruikt). Maar vermijd ventilatie via een zijmuur onder een binnenwelving (de overhang van de dakrand van het dak), omdat hierdoor opstijgende, vochtige lucht onder de overhang van de dakrand kan worden vastgehouden.

twee badkamer ventilatoren

Controleer de zolder

Ga met een meetlint de zolder op om de locatie van de ventilator in de badkamer van boven het plafond te verkennen. Meet indien nodig vanaf een buitenmuur, een afvoerpijp voor sanitair of elektriciteitskasten in het plafond om je positie te bepalen ten opzichte van de onderstaande sanitairarmaturen. (Het helpt ook om een ​​helper beneden te hebben die in de badkamer meet en de metingen via de mobiele telefoon doorgeeft.)

Boor een locatiegat

Voordat je het gat in het plafond of muur voor de ventilatorbehuizing boort, gebruik je een boor en een klein bittje om een ​​geleidegat door het plafondmateriaal in het midden van de ventilatorlocatie te boren. Ga terug naar de zolder om te bevestigen dat de locatie zal werken en dat er geen loodgieterswerk of bedrading in de weg zit. Het gebruik van een locatiegat is veel nauwkeuriger dan meten vanaf aangrenzende objecten. Gebruik dezelfde techniek als het tijd is om een ​​gat in het dak of de zoldermuur te maken voor de installatie van een ventilatiekap om het kanaalwerk af te sluiten.

Bekijk ook:
Schimmel in de badkamer? 8x Tips!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply