Badkamerverbouwing

Wat kost een badkamerverbouwing?


Een fijne praktische badkamer die ook nog eens mooi uitziet – dat willen we allemaal. We weten ook allemaal dat het niet goedkoop is om je badkamer te verbouwen. Om ervoor te zorgen dat je weet waar je rekening mee moet houden en waar je aan toe bent, is het wel zo fijn om van tevoren te weten wat een badkamerverbouwing kost. Dit hoeft namelijk geen giswerk te zijn. Om je hierbij te helpen, hebben we de kosten van de verschillende onderdelen van een badkamerverbouwing voor je op een rijtje gezet.

De gemiddelde nieuwe badkamer kost ongeveer €3000, – en de belangrijkste factoren die een grote rol spelen in de totale kosten zijn:

  • Formaat van de badkamer;
  • Hoeveelheid benodigde renovatiewerkzaamheden;
  • Kwaliteit van de afwerking die gewenst is.

Bij het berekenen van de verbouwingskosten van de badkamer is het belangrijk om naast de kosten van het sanitair en de materialen, ook rekening te houden met de arbeidskosten. Een loodgieter zou in staat moeten zijn om een ​​badkamer binnen twee of drie dagen te realiseren, afhankelijk van wat de wensen zijn en hoe groot de badkamer is. Je zou rekening moeten houden met arbeidskosten tussen €1000 – 2000,-. Niet genoeg spaargeld? Dan zou je dat eventueel kunnen lenen bij een kreditverstrekker. Het is niet altijd aan te raden, maar een badkamer financieren kan in sommige gevallen wel een goed idee zijn.

Wat kost een badkamerverbouwing?

Wat kost het om de badkamer te laten betegelen?

Het betegelen van een badkamer van gemiddelde grootte kost één tot vijf dagen. Houd rekening met een tarief van €65 per m². Dit kan uiteraard variëren afhankelijk van de tegels en de grootte van de badkamer.

Wat kosten een bad?

De kosten van een bad zijn afhankelijk van het materiaal waaruit het is gemaakt en of het een standaardmaat of een meer ongebruikelijke maat is. De goedkoopste baden zijn meestal gemaakt van dun acryl en zijn klaar om in een frame te worden ingebouwd, dat vervolgens kan worden betegeld of afgewerkt met een speciaal gemaakt badpaneel dat je apart moet kopen. Goedkope acrylbaden kosten ongeveer tussen €80 – 120,-.

Niet alle acrylbaden zijn echter goedkoop. De dikkere met glasvezel versterkt acryl zijn van een veel betere kwaliteit. Acryl houdt het water ook langer warm dan staal. Stalen baden zijn perfect voor mensen met een beperkt budget die duurzaamheid willen zonder het hoge prijskaartje. Ze zijn doorgaans duurzamer dan zeer goedkope acrylbaden en kosten vaak niet of nauwelijks meer – vanaf ongeveer €120,-. Wil je een gietijzeren, houten, composiet of natuurstenen bad, dan liggen de prijzen een stuk hoger. Als je echter een statement wilt maken in de badkamer, dan zijn de genoemde baden absoluut aan te raden.

Wat kost een badkamerverbouwing?

Wat kosten een nieuwe douche?

Douches zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Wil je een goedkope optie, dan kan je een elektrische douche overwegen. Let wel dat elektrische douches alleen een aansluiting op de koudwaterleiding hebben en warm water op aanvraag. Dit betekent dat ze moeite hebben om het stroomniveau te bereiken dat wordt geleverd door krachtige douches en degenen die opgeslagen warm water gebruiken. Kies bij voorkeur voor een elektrische douche met een hogere kilowattclassificatie. De prijzen starten vanaf ongeveer €50,-.

Bad-/douchemengkranen zijn een andere goede optie voor degenen die de renovatiekosten van hun badkamer laag willen houden, met prijzen vanaf €50,-. De doucheslang en kop worden gecombineerd met de badmengkraan en zo wordt de temperatuur aangepast. Ze zijn gemakkelijk en goedkoop te monteren, maar de druk kan ontbreken en het kan lastig zijn om de watertemperatuur goed te krijgen.

Bij een handmatige douchemengkraan, vanaf €60 komen de slang en straal uit een bovenkast, met een temperatuurregelaar om de temperatuur aan te passen. Thermostatische mengers zijn vergelijkbaar met handmatige mengers, maar hebben een ingebouwde thermostaat die automatisch de watertemperatuur (maar niet de druk) aanpast als er ergens anders in huis een kraan wordt gebruikt. Houd rekening met een prijs vanaf €125,-.

Prijzen van krachtige douches beginnen vanaf €150,- en zijn verbonden met een ingebouwde pomp om het debiet te verhogen. Ze zijn echter niet compatibel met combiketels, omdat ze zowel een koudwaterreservoir als een warmwaterboiler nodig hebben.

Wat kost een badkamerverbouwing?

Wat kosten een wastafel?

Net als baden, douches en kranen, zijn wastafels ook verkrijgbaar in heel verschillende soorten, maten en kleuren. Zo heb je staande wastafels, hangende wastafels, inbouwwastafels, waskommen, noem maar op. De goedkoopste wastafels zijn vaak van keramiek, terwijl de duurdere varianten bijvoorbeeld van natuursteen zijn gemaakt. Afhankelijk van het soort materiaal, moet je rekening houden met een prijs tussen €100 – 1000,-.

Wat kosten kranen?

Bij een badkamerverbouwing horen natuurlijk ook nieuwe kranen – sowieso bij de wastafel en eventueel bij een bad.
Kolomkranen (kranen met een aparte kraan voor warm en koud) zijn het goedkoopste type kraan en kosten vanaf €30,-. Dan heb je ook Mengkranen met afzonderlijke bedieningselementen voor warme en koude stroming, die verkrijgbaar zijn vanaf €45,-. De duurste zijn monoblokmengkranen, waarbij stroming en temperatuur beide worden bediend vanaf één hendel. Voor deze kranen moet je rekening houden met een prijs vanaf €50,-

Daarnaast is er ook een verschil tussen een opbouwkranen en inbouwkranen. Opbouwkranen worden op een meubel geplaatst, terwijl inbouwkranen strak in de muur worden verwerkt. Omdat inbouwkranen ook een inbouwelement nodig heeft, zijn die vaak duurder dan opbouwkranen.

Wat kost een badkamerverbouwing?

Wat kosten een WC?

Een WC is geen musthave in de badkamer, maar sommige mensen vinden het fijn om er een te hebben. Een eenvoudig standaard toilet kost vanaf €100,-. Tegenwoordig geven veel mensen echter de voorkeur aan een hangtoilet met een inbouwreservoir. De prijzen van inbouwreservoirs starten gemiddeld vanaf €150,-.

Bekijk ook:
5 tips om kosten te besparen bij je badkamerverbouwing
12x Tips voor de inrichting van de badkamer

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply