Geen categorie

Hoe radiator onderhouden?


Hoewel je tegenwoordig een huis op verschillende manieren kunt verwarmen, zijn radiatoren nog steeds een van de meest gebruikte manieren. Sommigen vinden ze wat ouderwets, maar radiatoren zorgen voor een consistente en comfortabele verwarming in huis. Radiatoren houden huizen warm zonder de droge warmte van warme luchtverwarming. Ze gaan bovendien over het algemeen langer mee. Het onderhoud van radiatoren is minimaal, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier doet om je systeem efficiënt te laten werken.

In dit artikel vind je alle informatie over radiatoren – hoe het werkt en welke stappen je moet nemen om de radiator te onderhouden. Lees snel verder!

hoe radiator onderhouden

Hoe werkt een radiator?

Voordat we uitleggen hoe je een radiator moet onderhouden, is het handig om eerst te weten hoe radiatoren eigenlijk werken.

Stralingswarmte wordt aangedreven door heet water. Een gesloten systeem bestaande uit een ketel en aansluitleidingen wordt gevuld met water, dat door de ketel wordt verwarmd tot ruim 87 graden Celsius. Een pomp pompt het warme water door de leidingen en in strategisch geplaatste radiatoren, die de lucht eromheen verwarmen.

Zodra het water is afgekoeld, keert het terug naar de ketel. Dit gesloten systeem recyclet constant water door het terug te sturen om opnieuw verwarmd te worden. Dit betekent dat u een efficiënt systeem heeft dat minimale hulpprogramma’s gebruikt.

Een groot voordeel van stralingswarmte is dat het geweldig is voor je huiselijke omgeving. Hoewel geforceerde luchtsystemen misschien krachtiger zijn, drogen ze ook de lucht om je heen uit en dwingen ze stof en deeltjes rond je huis. Stralingswarmte kan ook meer consistent zijn.

zwarte design radiator

Oudere radiatoren zijn meestal gemaakt van gietijzer, dat erg zwaar is en de warmte gedurende een lange periode vasthoudt. Nieuwere radiatoren zijn gemaakt van lichter, goedkoper materiaal zoals staal. En tegenwoordig zijn er heel veel mooie designradiatoren, die prachtig passen in jouw woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer. Wil jij een nieuwe design radiator kopen badkamer? Let dan vooral op waar de radiator komt, hoeveel ruimte je nodig hebt en op de aansluiting. Komt de aansluiting bijvoorbeeld uit de muur of de vloer?

Onderhoud van de radiator

Radiatorsystemen zijn heel gemakkelijk te onderhouden en vereisen wat seizoensonderhoud om ze jarenlang te laten werken. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je gesloten systeem efficiënt werkt:

1. Ontlucht de radiator

Hoewel een ketel en de aangesloten leidingen een gesloten systeem zijn, kan er na verloop van tijd lucht uit het water ontsnappen. De lucht, die lichter is dan water, stijgt naar de bovenkant van de radiatoren en creëert luchtbellen. Als onderdeel van je seizoensonderhoud is het belangrijk om deze overtollige lucht uit het systeem te laten ontsnappen.

De eerste stap is om het systeem uit te schakelen en het water te laten afkoelen. Je kunt dit onderhoud ook uitvoeren kort voordat het weer afkoelt, voordat je het voor de eerste keer aanzet.

Je radiatoren moeten een kleine klep naar boven hebben. Ze hebben mogelijk een speciale sleutel of kunnen met de hand worden gedraaid. Houd een kom vast onder de opening onder de ontluchting, draai je klep tegen de klok in en luister of er een sissend geluid hoort terwijl er lucht ontsnapt.

Wanneer je de klep draait, zal het onder druk staande systeem lucht naar buiten drijven. Laat de klep open totdat er water uitkomt, en sluit hem dan door de klep sleutel linksom te draaien. Het is normaal dat het water in de leidingen er troebel of vuil uitziet, dus schrik niet.

2. Controleer de keteldruk

Nadat het systeem is ontlucht, controleer je vervolgens de keteldruk. Open het servicepaneel op de ketel en zoek naar een temperatuur- en manometer. Een koude ketel moet 1,3 bar aangeven, afhankelijk van de fabrikant, en een hete ketel moet 1,5 – 1,8 bar aangeven.

Als je ketel onder deze drukrichtlijnen valt, moet je mogelijk meer water aan het systeem toevoegen. Een koudwaterleiding die naar de boiler leidt, kan worden geopend om meer water binnen te laten, wat je moet doen terwijl je de manometer goed in de gaten houdt. Sluit de koudwaterklep wanneer je meter 1,3 bar bereikt.

Als je de druk per ongeluk boven de 1,3 bar brengt, heeft je systeem een ​​overdrukventiel. Houd er rekening mee dat deze klep water zal afvoeren om het systeem in evenwicht te brengen, en zorg ervoor dat je een grote emmer eronder hebt om eventueel weglopend water op te vangen. Je kunt dit ventiel ook gebruiken om water af te voeren als je meters vanaf het begin te hoog aangeven.

3. Onderhoud verbrandingskamer

Je ketel wordt aangedreven door een verbrandingskamer, die zorgt voor het vuur om het water te verwarmen. Als de kamer te veel residu verzamelt, werkt deze mogelijk niet efficiënt. Het schoonmaken van de kamer is gevaarlijk vanwege brandgevaar, dus het wordt aanbevolen om dit element van je systeem om de paar jaar professioneel te laten nakijken.

Met deze tips heb je een beter idee hoe je jaarlijks je radiator kunt onderhouden om de verwarming in huis efficiënt te laten werken. Een goed onderhouden systeem kan met weinig werk tientallen jaren meegaan.

Wees altijd voorzichtig met je radiatorsysteem en zorg ervoor dat het water gekoeld en veilig is voordat je een van deze onderhoudstaken uitvoert. Hoewel radiatoren zeer veilig zijn, kan elk onderhoud dat wordt uitgevoerd wanneer de ketel heet is, ernstige brandwonden door heet water of stoom tot gevolg hebben.

witte designradiator inloopdouche

Bekijk ook:
Radiator voor de badkamer
Italiaanse designradiator van Tubes
Ouderwetse badkamer radiatoren
Inrfrarood verwarming in de badkamer

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply